Lovette Jallow

Författare, föreläsare, entreprenör och prisad samhällsaktivist

Lovette Jallow

Författare, föreläsare, entreprenör och prisad samhällsaktivist

"Lovette Jallow är en av samtidens viktigaste röster när det gäller kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor i samhället."

Black Vogue som började som ett initiativ för att skapa en mer inkluderande skönhetsbransch har nu växt sig till en hel rörelse i kampen mot främlingsfientlighet och strukturella problem i samhället.

Lovette kom till Sverige som 11 åring, men är född i Gambia, där hon växte upp med starka kvinnliga förebilder som gav grund för den enastående viljan och modet att redan i högstadiet utbilda sina klasskamrater i vad rasism var och om människors lika värde. Hennes kamp började där, då hon varje dag fick utstå mobbing pga sin hudfärg.

Hennes brinnande engagemang fortsatte, och när den bristande inkluderingen av mörkare hudtoner inom skönhetsbranschen blev tydligare skapade Lovette facebookgruppen Black Vogue. Fem år senare har hon skrivit boken “Black Vogue, Skönhetens nyanser” utgiven av Rabén och Sjögren, Sveriges första europeiska skönhetsvård/sminkbok för svarta och mörkare hudtoner. Genom Lovettes röst och räckvidd på över 8 miljoner personer över alla plattformar, samt hennes förmåga att organisera, har hon kunnat åstadkomma en förändring, vilket resulterat i ett mer tillgängligt, större och mer inkluderande sortiment för alla hudtoner.

Med sina digitala plattformar och föreläsningar har engagemanget tagits långt utanför skönhetsbranschen och hon har blivit en stark frontperson för sin aktivism gällande rättvisa, kamp mot strukturell och vardaglig rasism och en röst som vägleder, upplyser och påtalar vikten av ett rättvist bemötande i samhället.

Under sina föreläsningar pratar Lovette Jallow om främlingsfientlighet, vithetsnormer och privilegier. Hon pratar om personliga upplevelser som afrosvensk kvinna i ett samhälle där vithet premieras, och om strukturella problem och strukturer. Hon pratar om ideal inom skönhetsbranschen och vilka konsekvenser det innebär att inte ingå i dessa ideal. Hon pratar om hur vi kan förändra strukturer och inse vilka fördomar vi har och präglas av och hur vi kan vara mer inkluderande i vårt språk och bemötande.

Hon använder faktabaserad kunskap och tillför egenupplevd erfarenhet i sina skarpa analyser och är en stark och viktig röst som öppnar sinnen, vägleder och tydliggör med tydlighet, engagemang och empati. Som presenterar konstruktiva lösningar för att framtiden ska bli bättre för alla, till för alla.

Ögonöppnande föreläsningar

Lovette Jallow kämpar för rättvisa och jämlikhet i samhället. Det genomsyrar hennes föreläsningar om normer och om vardagsrasism såväl som strukturell rasism.

Hon delar egna erfarenheter av att växa upp som afrosvensk kvinna i ett samhälle där vithetsnorm råder. Samtidigt belyser hon problem som fortfarande råder kring representation och inkludering. Som aktivist är hon flerfaldigt prisbelönad. Hon fick Rättvisepriset 2017 för sina insatser mot diskrimineringen inom skönhetsbranschen, och för sitt engagemang mot slaveriet i Libyen. 2018 blev hon Årets Nätängel, vann Solidaritetspriset för sina insatser för demokratin, och 2020 Region Stockholms pris mot främlingsfientlighet och rasism.

Raoul Wallenbergpriset 2019

Lovette fick även det prestigefyllda Raoul Wallenbergpriset 2019 för sitt arbete mot rasism och för sin ideella organisation, Action for Humanity. Hon grundade organisationen 2017 för att snabbt mobilisera praktiska hjälpinsatser till den humanitära krisen i Libyen. Action for Humanity föreläser, informerar samt ger juridisk stöd till människor som blivit rasprofilerade eller på andra sätt utsatts för rasism.

Lovette Jallow föreläser om

  • Okunskap som fortfarande råder inom jämlikhetsfrågor, och hur vi kan bidra till ett mer inkluderande samhälle för alla.
  • Främlingsfientlighet, rättvisa, normer och allas lika värde, såväl inom mode- och skönhetsbranschen som i resten av samhället.
  • Problematik som uppstår med “Voluntourism” och “White Saviorism”.
  • Erfarenheter som afrosvensk kvinna i Sverige, samt sin aktivism och sitt engagemang som haft stor påverkan på rättvise- och jämlikhetsfrågor.
Bokningsförfrågan

Prisad aktivist

Med sociala medier som plattform sprider Lovette Jallow kunskap om mänskliga rättigheter och jämlikhet. Hon ifrågasätter och problematiserar områden där orättvisa och okunskap fortfarande råder. Hennes aktivism har påverkat och fortsätter att påverka stora delar av samhället.

Läs mer om Lovettes priser

Awards

Bokningsförfrågan

Boka Lovette Jallow till din nästa föreläsning. Få snabbt svar om både pris och datum. Använd formuläret nedan eller skicka ett mail till lovette@lovettejallow.com

Godkänn villkor

Google reCaptcha: Invalid site key.