Black Vogue firar Mångfald och Skönhet På Södra Teatern

Written by
Lovette Jallow

Published on

Back to articlesBeauty, Beauty Looks, Makeup

Den 17 oktober 2015 kommer för alltid att vara en oförglömlig dag, inte bara för mig, utan för många som deltog i ett episkt och helt underbart event på Södra Teatern i Stockholm. När jag grundade Black Vogue trodde jag aldrig att nästan 500 vackra svarta kvinnor i alla nyanser av skulle en dag fysisk samlas för att fira sig själva och sin skönhet. För en kväll var vi majoritet, och den känslan är obeskrivlig.

Som Mayimuna Carlqvist så träffande uttryckte det i hennes reflektion efter eventet, “Efter nästan 30 år som en del av en minoritet så var det episkt och helt underbart att vara del av ett event som fyllde Södra teatern med nästan 500 vackra kvinnor i alla nyanser av brunt.”

Jag minns fortfarande känslan av gemenskap och stolthet som fyllde teatern den kvällen. Det var en kraftfull påminnelse om vikten av att känna sig sedd och uppskattad i ett samhälle där många av oss har känt oss osynliga eller förminskade under lång tid.

Och som Fatou Toure så starkt uttryckte det efter att ha konfronterats med fördomar om sin egen skönhet, “Att vara fin för att vara Afrikan betyder enligt mig att han menade att Afrikaner inte brukar vara särskilt fina, men att jag var ett undantag.” Denna typ av fördomar och fördomar är något som många i den svarta gemenskapen ständigt måste hantera.

Det är därför events som detta är så viktiga. De ger oss en plattform att omfamna vår egen skönhet och att visa världen att vi är här, vi är vackra och vi förtjänar att bli sedda och hörsammade.

Men när jag startade Black Vogue var det aldrig min dröm att det skulle växa och bli den plattformen och mötesplatsen som det har blivit idag. Det var ett personligt projekt, en liten idé som jag hade för att skapa en gemenskap där vi kunde dela med oss av våra erfarenheter, ge varandra stöd och inspiration inom skönhetsvärlden. Resultatet blev att Black Vogue, som jag grundade 2015 på Facebook, idag har över 17 000 medlemmar. 80% av medlemmarna kommer från Skandinavien, vilket tydligt visar på det stora behovet av en sådan grupp inom det afrosvenska samhället.

Gruppens mål är att uppmuntra medlemmarna genom att dela med sig av selfies, makeuptips och vilka produkter som används. På så sätt får medlemmarna tips och svar från både andra medlemmar och makeupartister inom gruppen som vet och förstår hur man arbetar med mörkare hudtoner.

Genom att skapa denna plattform har jag inte bara skapat en gemenskap, utan jag har också bidragit till att fylla ett gap och ge en röst åt en del av samhället som tidigare har känt sig förbisedda och osynliga. Det är en ära och en privilegium att få vara en del av denna resa och jag ser fram emot att fortsätta stärka och inspirera vårt samhälle.

Black vogue resulterade till slut i en fantastisk projekt som blev en bok och europas första som också hette Black Vogue: Skönhetens Nyanser och resulterade i den största eventen hittills.